MOTOKARAVAN TABAN YALITIMI VE TABAN PLAKASI OLUŞTURULMASI


    Motokaravan imalatındaki paradokslarımızdan biri de hem doğal bir yaşam sürüp hem de olabildiğince sözüm ona modern zamanın imkanlarından fazlasıyla istifade edebilmek. benim ise bütünüyle doğal bir yaşamı yahut büsbütün o hazzetmediğim moderniteye dalmak gibi bir niyetim yada iddiam yok. Bu girişimizin ana fikrini artık tek cümle ile vermek istiyorum. "doğada köşeli geometrik şekillerle kendine yuva yapan bir canlı yok iken, insanoğlu yerleşik hayata geçtiği günden beri köşeli geometrik şekillerle yuvalanan tek canlı."

       Motokaravan imalatında malum olduğu üzere herkes ve her insanoğlu gibi bitki liflerinden yuva örme yeteneğim olmadığından köşeli mobilya parçalarını ve ekipmanları yerleştirmek için köşeli yapılara uygun düz bir yapı elde etmek mecburiyetindeyim. bu yüzden aracın tabanı dalgalı, inişli-çıkışlı, vs. vs. yapılar yerine düz ve çalışılabilir, gerektiğinde ahşap tutturulabilir, kaplanılabilir, şekil verilebilir bir forma sokulmak mecburiyetinde.

        Bu iş için evvela aracın son yerleşim planını dikkate alarak dikey mobilya parçası ve mobilyanın taşıyıcı bileşenlerinin denk geleceği yerler ve aracın yük sabitleme kancalarının bağlandığı deliklerin üzerine denk gelecek şekilde yapacağımız ısı yaltımının yüksekliğince ızgaralar oluşturdum. Benim tabandaki yalıtım tercihim 3cm. kalınlığındaki xps levhalar olduğu için hazırladığım ızgaralar da 3 cm. yüksekliğindeler.




       Izgaraları kuvvetli bir mastik ile taban sacına yapıştırdığım gibi ızgaralardan oluşan iç ve dış köşelere de ayrıca birer köşe bağlantı metali ile bağlantıları gerçekleştirdim.

         Sıra geldi hazırlanan ızgaralar arasındaki boşlukların xps levhalar ile doldurulmasına. bu amaçla taş yünü veya cam yünü tercih edenleri de gördüm. Ancak genel kanı muhtemel bir su alma durumunda xps levha dışındaki yalıtım seçeneklerinin suyu emmeleri ve tutmaları sebebiyle bu tür olumsuzlukların uzun sürmesi veya başka sorunlara yol açılması.



       Devamında ise taban plakası olacak olan ahşap plakanın ki benim seçimin 14 mm. kavak kontrasından yana oldu, şablonun çıkarılıp yerine yerleştirilmesi. Bu işlem biraz maharet ve alet gerektirir bir aşama olduğundan isterseniz bu noktada bir marangozdan yardım alabilirsiniz. maharet konusunda sıkıntı yoksa bile alet edevat yeterliliği olmayabilir. 

           Taban plakasının şablonunu çıkarmak için ben böyle bir aparat hazırlamıştım. Aparatın görevi aracın eğimli yüzeylerini kartona aktarabilmek.







       Bu şekilde karton parçalarına aracın düz olmayan dış hatlarının şeklini kopyalayınca artık taban plakasını kesmek ve yerine yapıştırmak ve taban ızgaraları üzerine vidalamakla işi bitirebiliriz.








      Artık Kandıralının da köşeli geometrik şekilleri tutturabilmek için sağlam ve düz bir taban plakası oldu. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

motokaravan arka kapıları

MOTOKARAVAN İÇİN PENCERE AÇMA

motokaravan dönüşümü için araç alımı