motokaravan dönüşümü için araç alımı
Uzun zamandır bir motokaravan yapıp gezmek gibi pek çoğumuzun da talep ettiği bir hayale ben de sahiptim. artık hayal kurmanın değil icraata geçmenin vakti zamanı demekki bu güne imiş diyerek bir fiat ducato almak için kolları sıvadım. Keşke çekme karavan alsaydın diyenler elbetteki olacaktır. kısmet olursa bir başka zaman niçin motokaravan tercih ettiğimi bilahere yazmak isterim.
Neden Ducato?
Fiat ducatoya özel bir ilgim yok elbetteki. ancak PSA grubu olarak bilinen Fiat ducato, Citroen Jumper ve Pejo Boxer marka ve modelindeki panelvanlar gerek Avrupa ve Amerikada ( orada psa gurubu RAM diye bilinmekte) ve gerekse de ülkemizde neredeyse motokaravan yapımının hemen herkes tarafından ilk tercih edilen araçları. bu tercihin birkaç özel sebebi var tabiki. işte motokaravan dönüşümü için PSA gurubu araçların tercih edilme sebepleri;
1- PSA gurubu denilen panelvanlar önden çekişli oldukları için arkadan itişli araçların karlı vs. yollardaki kayma gibi olumsuzlukları bu tür önden çekişli araçlarda daha asgari düzeyde.
2- Bu araçlar önden çekişli olmaları sebebiyle arka bölümlerinde boylu boyunca uzanan bir şaft taşımadıklarından dolayı araç içerisinde araç tabanı ile tavan arasındaki yükseklik dıştan aynı yükseklikte görünseler bile arkadan itişli bir panelvana nazaran daha yüksek.
3- PSA gurubu araçların karoserilerine arkadan baktığınız zaman araç kasasının tabandan tavana doğru pek fazla daralmadığını ve kasasının neredeyse prizmatik olduğunu farkedebilirsiniz. aynı şekilde transit, sprinter, crafter, iveco gibi panelvanlara arkadan bakmanız durumunda bu araçların tavanlarına doğru daraldığını gözlemleyebilirsiniz. yani ducato tercihimdeki bir diğer sebep aracın kasasının mümkün olduğunca prizmatik bir yapı arz etmesi.
4- PSA gurubu içerisde de ducatonun emsallerine nazaran daha uzun ömür ve yakıt tüketimindeki verimliliği ile bu grupta yer edinmiş IVECO motoru kullanıyor olması. ancak bu sebep elbetteki ducato tercih etmek için tek başına yeterli bir sebep değil benim için. temiz ve düşük km. li boxer veya jumper bulmuş olsaydım tabiki onları da satın alabilirdim. yani sırf motoru ıveco diye ducato almadım.
5- bir diğer sebep ise bu grup araçların işletme maliyetlerinin diğer panelvanlara nazaran daha ekonomik olması, yedek parça vs. gibi avantajları.
olarak sayılabilir.
Motokarvan dönüşümü için kullanacağım ducatoyu artık kısmet oradaymış diyelim Kocaeli Kandırada buldum. kendileri 2011 yılından bu yana beyaz eşya taşımış ve henüz 165 bin km. de idi. gerçi halen aynı km. de. ancak ümidim km. sinin mutlu gezilerle artması yönünde. Hemen belirteyim şimdiden motokaravanın adı hazır. KANDIRALI
işte motokaravan adayımız
henüz motokaravana dönüşmese de ilk yolculuğumuz
Sıfır km. bir panelvanla motokaravan döşümü yapılabilir mi?
Elbetteki bir aracın motokaravana dönüşümü için yaş sınırı yok. sıfır araçtanda motokaravan dönüşümü yaptırılabiliyor. ancak 5 yaşından daha genç bir araç bu iş için kullanılırsa yüklü bir ÖTV ödemek zorunda kalıyorsunuz. bu sebeple 5 yaşında veya 5 yaşından daha yaşlı bir araç kullanmanız halinde araç motokaravan olarak ruhsatlandırılacağı zaman hesabınıza sürpriz bir ÖTV vs. masrafı çıkmıyor. Kandıralı 2011 model olması hasebiyle şu an ÖTV siz şekilde dönüşüm işlemleri sonrasında motokaravana dönüşebilir inşallah.
Peki bu aracın motokaravan haline dönüşümü nasıl olacak? Kim yapar ki bu işleri?
Biraz iddialı gelebilir size ancak akla gelmesi muhtemel bu sorunun cevabını öncelikle peşinen vereyim; ben. bu kısa cevap size kural dışı geldiyse benden önce bu dönüşümü kendi yapan onlarca tanıdığım olduğunu yazsam yine de yeterli gelmez mi? o halde buyrun internete ve her hangi bir arama motoruna türkçe veya bildiğiniz her hangi bir dille karavan dönüşümü, kendi karavanını yapanlar, campervan converting, how to made a campervan vs. yazın bakalım. peki herkes kendi karavanını yapabilir mi, yahut yapmalı mı? tabiki sorunun cevabı belli. Ülkemizde de bu tür araçları karavan şeklinde dönüştüren firmalar mevcut. hem de sayıları azımsanmayacak kadar. karavanınızı kendinizin mi dönüştüreceği yoksa bir firmanın mı sizin yerinize dönüştüreceği tamamen kişisel bir tercih. ancak benim tercihim mümkün olduğu kadar kendi gayretimle ve el emeğimle yapabildiğim kadarını yapmaktan yana.
Yorumlar
Yorum Gönder